Lyngsbo Strand


Dykket
- Position: 55.525940054 9.7399859367
- GPS Position:
- WGS84:
- ED50:
- Dybde: 25m
- Niveau: AOWD
- Tilgængelighed:
- Kørselsbeskrivelse:
- Liv:
- Bund:
- Strøm: Kan være stærk længere ude, men sjældent stærk inde ved land. Undgå at komme ud i bæltet og sørg for tydelig markering med A-flag. Sejlads tæt på land forekommer hele året.
- Noter:
Historie
Lyngsbo er et godt valg når strømmen er nordgående, så er der for det meste læ her. Lyngsbo ligger lige mellem Ammoniak havnen og Ekkodalen. Stedet er rigt på plante og dyreliv, især på og lige over den 2-3 meter høje skrænt der starter et stykke ude fra kysten.
Stedet er meget besøgt af dykkere da det er utrolig nemt at komme i vandet her, og ikke mindst at her bliver det hurtigt dybt. I sommerperioden er det meget brugt sted af dykkerskoler da det er ment at finde 30 meter.
Få meter ved siden af Ammoniakhavnen, lidt øst for denne, finder man Lyngsbo strand. Den er faktisk fortsættelsen af dykkerspottet ”Ammoniakhaven” men væsentlig anderledes.
Dykning
Når man går i vandet starter bunden som en fin kombination af ler og lyst sand. Når du svømmer ud af møder du først en 30 – 50 cm høj kant, den er ligger på ca. 4 meters dybde. Når man rammer de ca. 9 meter kommer der en lodret væg af ler, den er flot begroet. Vægen er et rigtig fint dyk hvis man følger den ene eller anden vej men pas på strømmen så du ikke kommer for langt fra dit udgangspunkt.
Hvis du gerne vil have lidt mere dybde på dit dyk kan du ret hurtigt finde 30 meter ved at fortsætte ned af den brune ler skråning.
Dyrelivet består mest af forskellige typer krabber og eremitkrebs men i nøgensnegle sæsonen er
Lyngsbo og Ammoniak havnen to rigtige gode steder af finde dem. Til uv-jagt vil jeg nok prøve bropillerne i stedet.
Dykket starter med at vade et stykke ud over lavt sandbund. Herfra skråner bunden ned til 6-8 meter. Her svømmer man overvejende på en sandbund med mindre sten og tangplanter. Dette er et godt sted at spotte nøgengældesnegle, særligt i den koldeste tid.
Når man er kommet over dette stykke, møder man flere skrænter, som nogle steder varierer en del i højden. Disse skrænter kan ses fra 6 til 15 meters dybde. De er dog ikke mere end et par meter høje. Følger man skrænten mod øst, støder man på flere huler i skrænten. Disse forsvinder jævnligt, når de skrider sammen under hårde strømforhold. Man kan være heldig, at finde lidt større huler, hvor den sjældne, sorte og fløjlsagtige torskefisk – sortvelsen gemmer sig.
Rundt om på sandbunden ligger der ofte en del skrubber gravet ned, og venter på at et bytte skal passere. De synes godt om den lidt blødere sandbund som findes her. Også eremitkrebsen ses ofte her i sommerhalvåret, vandrende rundt på bunden med deres hus på ryggen.
Hvis du svømmer længere ud, ved ca. 20 meters dybde, er det en god idé at medbringe en lygte, for her er lyset ved at forsvinde og farvene udviskede uden lys. På denne dybde kan man på stenene se de smukke, røde tangarter sammen med brødkrummesvampe – et flot syn.
Det kan ikke anbefales at svømme længere ud. For det første er der ikke meget at se på bunden under de 20 meter og hvis man bliver tvunget til en fri opstigning kan der opstå farlige situationer. Endvidere kan strømmen være meget stærk herude.
Beliggenhed/Kørselsanvisning
I de tørre perioder er der en stor græsplæne man kan parkere på man skal hen over en lille bæk så hvis det har regnet meget han det være en udfordring for en almindelig personbil. Man kan med fordel køre det tunge udstyr hen til græsser hvor man går i vandet inden man parkere.
Jeg har tegnet på et af billederne så du kan se hvor man parkere og går i vandet. Du finder lyngsbo ved at fortsætte ud af nyhavevej forbi Ammoniak havnen og hen af grusvejen.
Video
Galleri

Vejr